Télapóvárónak szánt finomság keresgélésbe lendültem, mikor is Hekvanc blogján a mézes keksz recepten felül, egy játékra is bukkantam… No most akkor kössük össze a kellemest a hasznossal és játszva készítsük a próba sütiket! 🙂 Régóta keresek egy „ízemléket”, ami sajna nem ez a finomság… de feltétlen ajánlom kipróbálásra, mert érdemes! Indulhat a nagy Télapó keksz teszt?
Kb. 50 db lesz ebből a mennyiségből.
- 25 dkg finomliszt
- 10 dkg kukoricaliszt
- 10 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 7 dkg barna cukor
- 10 dkg méz
- 20 dkg vaj
- 1 egész tojás+ 1 sárgája
- csipet só
- 1/2 citrom reszelt héja
- 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
Egy tálba összemérjük és elkeverjük a háromféle lisztet-sót- őrölt szegfűszeget, és félretesszük. Vajat-mézet-barna cukrot habosra keverjük, hozzáadjuk a tojásokat, majd a lisztes keveréket. Reszelt citrom héjával ízesítjük és kezünkkel alaposan kidolgozzuk. Fél órányi pihenő után 3-4 mm vastagságú tésztát nyújtunk, és tetszőleges formákat szúrunk ki belőle (6 cm nagyságú formákat használtam). Előmelegített sütőben, sütőpapíros lemezre sorakoztatva 10-12 perc alatt aranybarnára sütjük. Vigyázzunk, a méz miatt hamar megéghetnek a kekszek, és túlságosan kiszárítva sem az igazi! 😉
Rácsra téve hűtjük és jól záródó dobozba pakolva sokáig tárolhatjuk. Már akinél elér a dobozig… 🙂 Volt a hűtőben elfekvő porcukros tojásfehérje, ebből használtam picit díszíteni, de ez csak opcionális művelet. Gyerkőceim hozzá habos kakaót kortyolva ritkították a kekszállományt! Nagyon finom omlós az állaguk… Na és persze az „előjátékról” is érdemes pár szót ejteni, mégpedig a sütéskor keletkező mézes illatfelhő! Hmmm!! Már ezért is megéri! 😉
Varga Anikó receptje az OlajBogyó receptes oldalról.