Tészta:
- 500 g finomliszt
- csipet só
- 3 ek méz
- 100 g porcukor
- 70 g vaj
- 1 tk mézeskalács fűszer
- 1 db tojás
- 1 db tojásárgája
- 1 tk szódabikarbóna
- 2 ek kakaó
- szükség szerint tej
Krém:
- 600 ml tej
- 7 ek gríz/búza dara/
- 10 g vaníliás cukor
- 70 g porcukor
- 200 g vaj/margarin/
- 500 g gesztenyamassza
- 2 ek csokoládés likőr
- 6 ek eperlekvár
Teteje:
- ízlés szerint csokimáz
- 200 g fehér csoki
A lisztet átszitálom és hozzáadom a sót. Vajat, porcukrot, mézet és a mézeskalács fűszert gőz felett olvasztom. Majd hozzáadom a tojást, tojássárgáját, kakaót, szódát, mézeskalács fűszert és jól elkeverem. Hozzáadom a liszthez és annyi tejjel öntöm fel, hogy jó gyúrható tésztát kapjak.
Mikor rendesen a tésztát kidolgozom szétmérem 4 részre és hagyom pihenni 1 órát.
Majd a sütőpapíron kinyújtom 27 x 37 cm. A sütőt 180° C melegítem ki és sütöm külön minden lapot 6 perc. majd hagyom hűlni a rácson.
A tejben elkeverem a vaníliát és a grízt és sűrű pépet főzök belőle. A vajat porcukorral kihabosítom, hozzá kanalazom a kihűlt pépet, majd hozzáadom a gesztenye masszát is és a csokilikőrt is és jól kihabosítom.
A első lapot tálcára helyeztem, megkenem forró lekvárral, majd rákenem a krémet és így járok a többi lapokkal és a krémmel is. A kész sütit hűtőbe rakom dermedni, majd lenyomatom és a hűtőben hagyom éjszakára. Másnap elkészítem a csokimázat, leöntöm a süti tetejét és hagyom dermedni.
Izabella Ráczova receptje.
A fenti recept, a szerző engedélyével került feltöltésre!