A tésztához:
- 400 g liszt
- 20 dkg vaj vagy margarin
- 3 evőkanál cukor
- 3 evőkanál tejföl
- 2-3 evőkanál hideg víz
- csipet só
- ½ csomag sütőpor
A töltelékhez:
- 80 dkg hámozott, darabokra vágott alma
- 1 citrom
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 2 evőkanál méz
- 1 vaníliás pudingpor
- 3 evőkanál sűrű sárgabaracklekvár
A tetejére:
- 1 evőkanál baracklekvár
A tészta alapanyagait összegyúrjuk és egy órát a hűtőben pihentetjük. Közben elkészítjük a tölteléket. Az almát apróbb kockákra vágjuk, feltesszük egy lábasban megpárolódni a mézzel, belefacsarjuk a citrom levét, hozzáadjuk a reszelt héját, az őrölt fahéjat. Amikor kihűlt, hozzákeverjük a vaníliás pudingport és a lekvárt. A tortaformát kibéleljük sütőzsírpapírral, a tészta kétharmadát kinyújtjuk és úgy helyezzük bele a formába, hogy a forma tetejéig érjen a tészta. Beleöntjük a kihűlt almát és a tetejét befedjük a maradék tésztával, ízlés szerint díszíthetjük. Hézagosan fedjük be, hogy a gőz sütés közben távozni tudjon. 190 °C-ra melegített sütőben 40 percig sütöttem. Sütés félidejében a tetejét letakartam alufóliával. A megsült torta tetejét még forrón lekvárral lekenjük. A formában hűtjük ki, ha kihűlt, levehetjük a kapcsos részt.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!