A tésztához:
- 20 dkg vaj
- 3 evőkanál cukor
- 1 tojás
- 1 dl tej
- 1 csomag sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 50 dkg finomliszt
A töltelékhez:
- 5 db alma
- 1 mokkáskanál őrölt fahéj
- 2 evőkanál cukor
- 5 dkg darált dió
- 5 dkg mazsola
Először a tölteléket készítettem el. Az almákat meghámoztam, magházat kivágtam, apróbb kockákra vagdostam. Egy lábasban feltettem megpárolni, 1/2 dl vizet öntöttem alá, rászórtam a cukrot, fahéjat, mazsolát és a diót is. Fedő alatt puhára főztem, majd kihűtöttem.
A tésztához a puha vajat a cukrokkal, tojással kikevertem, majd hozzáadtam a tejet, és összegyúrtam a sütőporral elkevert liszttel. A tésztát pihentettem egy éjszakát a hűtőben. Egyszerre kinyújtottam 3 mm vastagra. 10 × 10 cm-es négyzeteket vágtam, majd háromszögre vágtam. A háromszögeket 1/2 centit szabadon hagyva, 3 bevágást tettem a háromszögek mentén. Az első nagyobb, alatta kisebb, majd még kisebb. A közepébe tettem a töltelékből és a szélesebb résznél a bal felét jobbra, majd a jobb oldalát balra hajtottam.
Tölthető más töltelékkel is. 2 nagy tepsit sütőpapírral befedtem, a papucskákat rásorakoztattam. Nem kentem le semmivel. 180°C-ra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütöttem. Porcukorral meghintettem. Nagyon finom omlós, porhanyós sütike a végeredmény.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!