A mák és a meggy nagyon jó páros, a könnyed meggyhab pedig szinte a nyarat idézi ebben a komor, zimankós hideg időben. Próbáljátok ki, nagyon finom és könnyen elkészíthető.
Tészta:
- 20 dkg liszt
- 3 dkg porcukor
- csipetnyi só
- 1 kiskanál sütőpor
- 12 dkg vaj
- 1 tojás
- 1-2 evőkanál hideg víz
Töltelék:
- 20 dkg darált mák
- 10 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 dl víz
- 1 citrom reszelt héja
- 1 kiskanál fahéj
- 1 evőkanál méz
- 2-3 evőkanál meggy lekvár
Meggyhab:
- 20 dkg mélyhűtött meggy
- 4 evőkanál cukor
- 3 evőkanál víz
- fél citrom leve
- 10 g zselatin
- 3 dl tejszín
- 2 evőkanál porcukor
A tésztához egy tálba szitáljuk a lisztet és a többi hozzávalóval együtt gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd egy 25 x 25 cm-es sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük és villával megszurkáljuk.
A töltelékhez, szirupos állagúra összeforraljuk a vizet a cukorral, a citromhéjjal és a mézzel, majd leforrázzuk vele a mákot. Hozzákeverjük a lekvárt, ízesítjük fahéjjal, majd rásimítjuk a tésztára és 180 °C – on, kb 25 – 30 percig sütjük. Kihűtjük.
A meggyet a cukorral, a citromlével 10 percig főzzük, ezután botmixerrel összetörjük és hozzákeverjük a vízben megduzzasztott, micróban folyósra melegített zselatint.
A tejszínt a porcukorral kemény habbá verjük, összeforgatjuk a kihűlt meggykrémmel és rásimítjuk a mákos rétegre. Egész mákszemekkel díszítjük és pár órára hűtőbe tesszük.
Baloghné Kele Judit receptje.
Látogassátok meg Juditka konyháját, ahol sok-sok csodás recepteket találtok!