Tészta:
- 8 tojás
- 15 dkg cukor
- 5 evőkanál liszt
- 5 evőkanál búzadara
- 50 g kakaópor
- 5 evőkanál méz
- 50 ml tej
- 200 ml étolaj
- 1 csomag sütőpor
Krém:
- 200 g fehér csokoládé
- 350 ml habtejszín
- 1 csomag zselatinpor (10 g)
Meggyes zselé:
- 1 üveg magozott meggy a levével együtt
- 6 evőkanál cukor
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 1 csomag zselatin (10 g)
Máz:
- 150 g étcsokoládé
- 30 g margarin
- 80 ml habtejszín
Díszítés:
- fehér csokoládé
A tésztához a tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját jól kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a lisztet, aztán sorban a tejet, a grízt, a kakaóport, az olajat és a mézet. Mindezt jó alaposan kikeverjük. A tojásfehérjét felverjük habnak, és óvatosan hozzáadjuk a masszához. Két részre osztjuk, és 180°C-ra előmelegített sütőben külön sütjük meg a két lapot 22 × 32 cm-es tepsiben.
A krémhez a zselatint beáztatjuk 100 ml vízben. 50 ml tejszínt odateszünk a tűzre a darabokra tördelt fehér csokoládéval együtt. Addig kavargatjuk a tűzön, míg teljesen elolvad, és szép egynemű masszát kapunk. Ekkor hozzáadjuk a zselatint, és hagyjuk teljesen kihűlni. Amíg hűl, felverjük a többi tejszínt, majd a már hideg krémhez adjuk.
A meggyzseléhez a zselatint beáztatjuk hideg vízben. A pudingot összekeverjük a cukorral és 50 ml meggylével. Jól kikeverjük, és főni tesszük a meggyel és a többi meggylével együtt. Lassú tűzön főzzük, állandó kevergetéssel, míg be nem sűrűsödik. Miután levesszük a tűzről, hozzáadjuk a zselatint, és hagyjuk kihűlni.
A süteményt abban a tepsiben állítjuk össze, amiben sütöttük. Alulra tesszük a tetejével lefelé fordítva az egyik piskótát, jön rá a fele krém, aztán a meggyzselé, a megmaradt krém, végül a második tészta. Hűtőbe tesszük néhány órára. Miután jól lehűlt, kiborítjuk egy tálcára. Rátesszük a mázat és meghintjük fehér csokireszelékkel.
Szántó Hajnalka receptje.