A tésztához
- 30 g búzaliszt
- 10 g kakaópor
- 3 db tojásfehérje
- 35 g kristálycukor
- 3 g sütőpor
- 3 db tojássárgája
- 10 g étolaj
A krémhez
- 350 g meggy (magozott)
- 80 g pudingpor – tejszín ízű
- 200 ml 2,8%-os tej
- 100 g kristálycukor
- 0.5 csapott mokkáskanál őrölt vanília
- 500 ml 2,8%-os tej
- 300 g tejföl
Egy 26 cm-es tortaforma aljába szilikonos sütőpapírt csíptetünk.A formába tesszük a felezett, magozott meggyeket a domború, héjas oldalukkal lefelé. A pudinghoz egy tálba tesszük a pudingport, a kristálycukrot, és a kevesebbik tejet. Csomómentesre keverjük.Feltesszük a tűzhelyre főni a nagyobbik mennyiségű tejet az őrölt vaníliával.Mikor forr a tej, hozzáöntjük a pudingporral, cukorral kikevert tejet, és sűrű pudinggá főzzük kb. 2 perc alatt.Ha kész a puding, elzárjuk alatta a hőt, és apránként hozzákeverjük a tejfölt. Teljesen egyneművé keverjük.Majd az elkészült tejfölös pudingot apránként a meggyre, a formába kanalazzuk. Ha mindet beleszedtük, megütögetjük a formát, hogy a puding egyenletesen elterüljön benne. Most félretesszük hűlni a formát.A piskóta elkészítése következik. Ehhez a lisztet először elkeverjük a kakaóporral. Félretesszük. tojásfehérjét a kristálycukorral kemény, de nem törős habbá verjük.Mikor a hab készen van, hozzákeverjük a tojássárgákat is.Majd hozzákeverjük a kakaós, sütőporos lisztet is.Végül hozzákeverjük az olajat is a piskótához.Az elkészült piskótát a tortaformába rétegezzük a pudingra, majd betesszük az egészet a sütőbe 180 C-ra 40 percre, légkeverés nélkül.Ha kisült, hagyjuk a formában kihűlni, majd tegyük hűtőbe.Ha kihűlt, körbevágjuk, levesszük a tortaforma oldalát, átfordítjuk, és lehúzzuk róla a sütőpapírt.
Graur Nóra receptje.