A tésztához:
- 40 dkg finomliszt
- 2 tojássárgája
- 25 dkg margarin
- 1/2 csomag sütőpor
- 15 dkg porcukor
- 2 evőkanál tejföl
- csipet só
- 1 citrom reszelt héja
A töltelékhez:
- 1, 5 kg meggy magozva
- őrölt fahéj cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 4 evőkanál búzadara
A kenéshez:
- 1 db egész tojás
A meggyet kimagozzuk, összekeverjük a cukorral, és a fahéjjal. A margarint elmorzsoljuk a liszttel, majd hozzáadjuk a sót, a cukrot, a sütőport, a reszelt citromhéjat, a tojások sárgáját és annyi tejfölt, hogy könnyen nyújtható, de nem túl puha tésztát kapjunk. A tésztát 2 egyenlő részre osztjuk, majd mindkettőt a tepsink méretére nyújtjuk (24 x 30-as tepsit használtam). Az egyik lapot a tepsibe simítjuk, megszórjuk búzadarával, majd ráterítjük a meggyet. Ismét búzadarát szórunk rá, betakarjuk a második lappal, kicsit megnyomkodjuk a széleit. Megkenjük felvert egész tojással, villával megszurkáljuk. Sütőben közepes lángon, 150-160 °C-on megsütjük körülbelül 35-40 perc alatt.
Kautz József receptje.
Látogassátok meg Józsi konyháját, ahol sok-sok csodás recepteket találtok!