Tészta:
- 6 tojás
- 25 dkg liszt
- 25 dkg margarin
- 25 dkg cukor
- 1 evőkanál rum
- 1 csomag vaníliás cukor
- csipet só
Teteje:
- fél kg magozott meggy
- 2 evőkanál cukor
- 1 teáskanál fahéj
- 1 kupica rum
- 2 evőkanál liszt
Először a meggyet készítjük el. Kimagozás után egy tálba rakjuk, megszórjuk a cukorral, fahéjjal, és meglocsoljuk a rummal, majd jól átforgatjuk, pihenni hagyjuk.
Elkészítjük a tésztát:
A tojások fehérjét a csipet sóval elkezdjük habbá verni. Amikor már keményedik, hozzáadunk a kimért cukormennyiségből 2 evőkanállal, és keményre verjük a habot.
Egy nagyobb tálban a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, margarint és a tojások sárgáját robotgéppel fehéredésig habosra keverjük, majd hozzá tesszük a rumot, ezzel is jól átforgatjuk.
A kimért lisztet kanalanként hozzáadjuk a tojásos masszáshoz úgy, hogy közben a robotgéppel lassú fokozaton folyamatosan keverjük a masszát. Amikor elfogyott a liszt, a tojásfehérje hab ¼-ét is belekanalazzuk a masszába – közben nem hagyjuk abba a keverést.
Amikor a tésztánk egynemű, habosan krémes állagú, kikapcsoljuk a gépet, és óvatosan hozzákavarjuk a maradék habot a tésztához.
Amikor a tésztánk kész, a meggy levét óvatosan kinyomkodjuk a kezünkkel, kisebb tálba rakjuk, és rászórjuk a lisztet, majd jól összekavarjuk. A liszt nem engedi, hogy lesüllyedjen a tészta aljára a meggy.
Egy 32 x 28 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a masszát, majd egyenletesen elrendezzük rajta a meggyet. 180 °C-ra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a tészta szép, enyhén piros színt nem kap.
Szeletelhetjük, de sokkal mutatósabb, ha fém forma segítségével különböző alakzatban kiszúrjuk.
Készíthetjük cseresznyével, vagy sárgabarackkal is.
Bodnár Éva receptje az Házias ízek Éva konyhájából oldalról.