- 7 tojás
- 29 dkg cukor
- 29 dkg finomliszt
- 8 evőkanál napraforgó Vénusz olaj
- 1 teáskanál sütőpor (vagy szódabikarbóna)
- 1 csipet só
Az 1.krémhez:
- 500 g mascarpone
- 5 dl növényi tejszín
- 1 csomag Dr. Oetker zselatin fix
- 5 evőkanál porcukor
- 1 tábla magas kakaó-tartalmú étcsokoládé
- 2 cl rumaroma
A 2.krémhez:
- 3 evőkanál liszt
- 3 dl tej
- 2 csomag vaníliás cukor
- 15 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
A tetejére:
- 10 dkg étcsokoládé + 1 e.k. vaj
- 5 dkg fehér csokoládé+ fél e.k. vaj
Az oldalára:
- 15 dkg étcsokoládé
A piskótához a tojások fehérjét felverjük a sóval, majd a cukrot hozzáadva kemény habbá verjük. Beletesszük a tojások sárgáját, az olajat és a szódabikarbónát, amivel szintén tovább verjük, de csak addig, amíg a tojássárga és az olaj teljesen elkeveredik a fehérjében. Végül kanállal óvatosan beleforgatjuk a lisztet, hogy a hab ne törjön meg. Kivajazott, lisztezett 26 cm-es tortaformába öntjük, elsimítjuk, és 180 °C-on, alsó-felső sütésen aranybarnára sütjük kb. 30 perc alatt, de ez sütőtől függ. Sütőpapírral bélelt tepsiben is süthetjük. Kihűtjük. A mascarpone-t elektromos habverővel pár perc alatt felhabosítjuk, majd hozzáadjuk a porcukrot, a felolvasztott és kihűlt csokoládét, és a rumaromát. Alaposan összedolgozzuk. A tejszínt felverjük, s mikor még lágy állagú, fokozatosan hozzáadjuk a zselatin fixet, s az egészet kemény habbá verjük, majd óvatosan összeforgatjuk a mascarponés krémmel. A kihűlt tésztát félbevágjuk, rásimítjuk a csokoládékrém felét és ráhelyezzük a másik szelet piskótát, majd megkenjük a maradék krémmel.Pár órát hűtőben dermesztjük, Közben elkészítjük a fehér krémet a díszítéshez. A lisztet kikeverjük hideg tejjel, majd a többit feltesszük forrni, és a pépből sűrű krémet főzünk folyamatos keverés mellett. Félre tesszük hűlni. Addig a vajat és a porcukrot habosra keverjük és hozzáadjuk a már kihűlt péphez és nyomózsák segítségével tetszésünk szerint díszítsük ki a torta szélét. (Annyi krémet hagyjunk, hogy az aljára is maradjon.) Mikróban felolvasztjuk mindkét fajta csokit és belekeverjük az egy evőkanál vajat az étcsokoládéhoz, a féllel a fehérhez. Először az étcsokoládét csurgassuk a torta tetejére, majd a fehéret. Villával húzogassunk mintákat, hogy márványos hatást kapjunk. A kész tortát kis időre tegyük be a hűtőbe, hogy a csoki rádermedjen. Az oldalára olvasszuk fel az étcsokoládét, majd buborékos nejlonra simítsuk, így hagyjuk dermedni, Ha az ujjunkra nem ragad, akkor már jó. Nyomjuk körbe a tortán és óvatosan húzzuk le róla a nejlont, végül a maradék fehér krémmel nyomjuk körbe az alját. A tortát fantáziánk szerint díszítsük fel.
Mészáros Erika receptje.