A tésztához:
- 3 dl meleg víz
- 1 csomag (7 g) szárított élesztő
- 2 teáskanál méz
- 1/2 teáskanál só
- 30 dkg finomliszt
- 20 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 2 evőkanál olívaolaj
A tetejére:
- olívaolaj
- pirított szezámmag
Az élesztőt a mézzel futtassuk fel 1 dl meleg vízben. Ezalatt szitáljuk át a liszteket, majd keverjük hozzá a sót és a teljes kiőrlésűből fennmaradt rostos részeket. A felfuttatott élesztőt, a maradék meleg vizet és az olajat hozzáadva állítsuk össze a tésztát, majd lisztezett munkalapon dagasszuk 10 percig. Ha elkészültünk a szép sima, rugalmas tésztával, felezzük el, és formáljuk belőlük két 22 cm átmérőjű lapos kört.
Vegyünk két, vékonyan kiolajozott tepsit, avagy sütőlapot és helyezzük rá a tésztákat. Folpackkal légmentesen takarjuk le, és langyos helyen hagyjuk kelni 1 órahosszáig. Ezalatt pirítsuk meg a szezámmagot, illetve melegítsük elő a sütőt 200°C-ra. Amint a kenyerek duplájára keltek, kenjük le a tetejüket olívaolajjal, szórjuk meg szezámmaggal, és süssük 10 percig. Ha nem légkeveréses a sütőnk, itt ajánlott megcserélni a két tepsit, majd süssük tovább még 5-8 percig, vagyis amíg szép aranybarnák lesznek.
Melegen fogyasztva a legfinomabb, jó étvágyat kívánok hozzá!
Szabókiné Jung Andrea receptje.