Tészta :
- 50 dkg liszt
- 3 evőkanál kakaópor
- 20 dkg cukor
- 10 dkg méz
- 10 dkg vaj
- 2 tojás
- 2 teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál ételecet ( 10 % – os )
Krém :
- 3 tubus cukrozott sűrített tej ( kb 50 dkg )
- 25 dkg puha vaj vagy margarin
A tésztához összemelegítjük a vajat a cukorral és a mézzel, majd hozzáadjuk az ecettel elkevert szódabikarbónát. Ha a keverék langyosra hűlt simára keverjük a tojással, majd hozzászitáljuk a kakaóporral elkevert lisztet. Az egészet alaposan összegyúrjuk, majd a tésztát öt egyforma részre osztjuk. A tésztagombócokat enyhén lisztezett felületen egyenként, kb 20 x 30 cm – es nagyságúra nyújtjuk és sütőpapírral bélelt tepsiben 180 °C – on, kb 5 – 6 perc alatt egyenként megsütjük. A kihűlt tésztalapokat egymásra helyezzük és a széleket körben egyenesre vágjuk. A leeső tésztát egy késes aprítóval morzsásra aprítjuk. A krémhez a sűrített tejet egy üvegtálba nyomjuk, majd vízgőz felé téve addig kevergetjük, amíg enyhén karamellás színt nem kap és kissé besűrűsödik. ( kb 30 – 35 perc ) A kihűlt krémet a vajjal habosra keverjük, majd betöltjük vele a lapokat úgy, hogy a tetejére is jusson. Végül megszórjuk a a tetejét tésztamorzsával és 1 – 2 napig hűvös helyen pihentetjük. Fontos, hogy kínálás előtt hagyjuk szoba hőmérsékletűre melegedni.
Baloghné Kele Judit receptje.
Látogassátok meg Juditka konyháját, ahol sok-sok csodás recepteket találtok!
A fenti recept a szerző engedélyével került feltöltésre!