A mamelaka egy olyan csokoládékrém, ami könnyű és főzés nélkül készíthető el. Inkább egy habra hasonlít az állaga, és bármilyen desszert készítéséhez felhasználhatjuk. Tojás nélkül, főzés nélkül, glutén nélkül. Piskóták, torták, tekercsek, fánkok kitöltéséhez, valamint díszítéshez is használhatjuk.
- 100 g tej
- 4 g lapzselatin
- 200 g fehér csokoládé vagy barna csokoládé
- 1 csipet só
- 200 g habtejszín
A csokoládét apróra daraboljuk, amennyiben nem csokilencsével dolgozunk. A lapzselatinokat jéghideg vízbe áztatjuk. A tejet forrásig melegítjük, majd feloldjuk benne a kicsavart zselatint. A forró tejet a csokoládéra öntjük. és egyneműre keverjük. Ha a csokoládé nem olvad el teljesen, akkor nagyon óvatosan, alacsony fokozaton, gyakran keverve kicsit melegítjük még mikrohullámú sütőben. Hozzákeverjük a sót és a hideg tejszínt is. Ha pohárdesszerthez használjuk, azonnal poharakba töltjük. Ha habzsákból szeretnénk adagolni, akkor egy dobozban hűtőbe tesszük.
Recept: Ötvös Zsuzsanna-Kreatív desszertiskola
Kép forrása: Inventaricette, In cucina con Maria