- 6 tojássárgája
- 4 tojásfehérje
- 6 evőkanál cukor
- 6 evőkanál liszt
- ha lehet savanykás lekvár
- 25 dkg margarin
- 20 dkg dió
- megy
- 10 dkg cukor
- egy kerek fenekű edény (ami befér a mélyhűtőnkbe)
- fólia, nehezékek
Ledarálom a diót, kimagozom a meggyet (meggybefőttel, konyakos meggyel is nagyon finom). Előmelegítjük a sütőt. A hat tojássárgáját kikeverjük jól a cukorral. Hozzáadjuk a lisztet. Felverjük a tojásfehérjét és óvatosan belekeverjük a habba. Szóval, piskótát sütünk. Sütőpapírral kibélelt nagy tepsibe tesszük. Nagyon forró sütőbe tesszük, és kb. 10 percig sütjük. Kivesszük a sütőből, levesszük a sütőpapírt. Forrón, óvatosan feltekerjük a piskótát. (Én feltekerés előtt vékonyan le szoktam vágni körben a szélét, mert úgy nem reped meg ~Andi) Kitekerjük. Megkenjük a lekvárral. Feltekerjük. Hagyjuk kihűlni, majd szeletekre felvágjuk. A piskótatekercsekkel kibélelünk egy fóliával bélelt kerek fenekű tálat.
A krémhez pirított dió, margarin, cukor és meggy szükséges. Én a pirított dióba keverem a margarint, méghozzá ameddig meleg a dió. Akkor erősebb az íze. Majd hozzáadom a cukrot, inkább ízlés szerint, ameddig finomnak nem találom. A legvégén teszem hozzá a meggyet. A meggy kissé savanykás íze egyensúlyozza a krémet, mely finom de nagyon tömör. Megtöltjük a tésztát. A megmaradt tésztával lefedjük. A fóliát rátesszük. Egy fedőt, vagy lemezt teszünk rá, majd egy nehezéket. Minimum 4 órán át hűtjük. A fólia segítségével kihúzzuk a megdermedt tortát, és gyorsan felvágjuk. Tejszínhab-koszorúval és meggyekkel díszítjük.
Nagyon finom, mutatós és laktató.
Lucia receptje.