A minap leszüreteltem az utolsó adag málnámat, és egy kis málnakrémes piskótát sütöttem vele. Volt rá páciens, nem sok maradt előle! 😉
Tészta:
- 2 × 4 tojás
- 2 × 16 dkg liszt
- 2 × 16 dkg cukor
- 2 × 7 evőkanál langyos víz
- 2 × 1 kávéskanál sütőpor
Krém:
- 1 liter tej
- 12 evőkanál liszt
- 20 dkg cukor
- 4 csomag vaníliás cukor
- 60 dkg málna
- 1-2 dl cukrozott habtejszín
Piskótához a tojássárgáját a cukorral jól kikavarjuk, hozzáadjuk a vizet, ezzel is összekavarjuk, majd felváltva forgatjuk bele a keményre felvert tojásfehérjét és a sütőporral összekavart lisztet. Egy 30 × 26 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, 180°C-ra előmelegítjük a sütőnket, és a tésztát készre sütjük. Ezt még egyszer megismételjük, így két piskótalapot kapunk.
A málnából pár szemet kiveszünk a díszítéshez, a többit összeturmixoljuk. A tejet feltesszük melegedni, de valamennyit kiveszünk még hidegen belőle, és azt összekeverjük a liszttel, a cukor és a vaníliás cukorral. A már langyos tejet a tűzről levéve összekeverjük a lisztes masszával, és visszatesszük főni. Mikor jó besűrűsödött, hozzáadjuk az összeturmixolt málnát, és egy kicsit még együtt főzzük. Tűzről levéve hagyjuk hűlni.
Az alsó lapra a krém 2/3 részét simítjuk, rátesszük a másik lapot, majd a maradék krémmel bevonjuk a sütemény tetejét. Tejszínt keményre felverjük, minden szelet tetejére nyomunk belőle, és egy-egy szem málnával díszítjük.
Kiss Imréné Magdi receptje.