Tészta:
- 50 dkg finomliszt
- 2,5 dkg élesztő (friss)
- 3 dl tej
- 3 db tojássárgája
- + 1 db sárgája a kenéshez
- 3 evőkanál barna cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 evőkanál olívaolaj
- csipetnyi só
Töltelék:
- 20 dkg mák (darált)
- 15 dkg barna cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 dl víz
- 1 citrom reszelt héja
- 10 dkg vörös áfonya (aszalt)
- 1 dl rum vagy rumaroma
A lisztet szitáljuk egy tálba, adjunk hozzá 2 evőkanál barna cukrot, egy csomag vaníliás cukrot, a tojássárgájákat, az olajat, a csipetnyi sót és 1,5 dl (szobahőmérsékletű) tejet. A maradék 1,5 dl tejet langyosítsuk meg, morzsoljuk bele az élesztőt, szórjuk meg kevés liszttel, és hagyjuk felfutni. Miután felfutott az élesztő, öntsük a lisztes részhez, majd gyúrjunk egy könnyű, sima tésztát. (Akkor jó, amikor elválik az edény falától.) Formázzunk belőle egy cipót, majd tegyük egy (kelesztő) edénybe, takarjuk le, és hagyjuk kb. egy órát kelni. Az áfonyát áztassuk a rumba, amíg elkészítjük a mákos tölteléket. A vizet forraljuk fel a kétféle cukorral, vegyük le a tűzről, majd keverjük hozzá a mézet, a mákot, a reszelt citromhéjat. Az áfonyát csepegtessük le, majd keverjük a mákos töltelékhez, és tegyük félre. Amikor megkelt a tészta, kicsit gyúrjuk át, majd lisztezett felületen nyújtsuk téglalappá. A tészta egyik felét kenjük meg a mákos töltelékkel, majd hajtsuk rá a másik felét. Vágjunk belőle kb. 2 cm-es csíkokat, csavarjuk meg őket, majd tekerjük fel csigaformába és rakosgassuk a sütőpapírral kibélelt tepsire. Takarjuk le, majd hagyjuk még kelni 20 percig, miközben a sütő 180 °C-ra felmelegszik. Sütés előtt kenjük meg őket tojássárgájával, majd süssük kb. 10-15 percig.
Tóth Éva receptje.
Látogassátok meg a Sütivár oldalt, ahol sok-sok csodás receptet találtok!
A fenti recept a szerző engedélyével került feltöltésre!