Tészta:
- 20 dkg liszt
- 3 dkg porcukor
- csipetnyi só
- 1 kiskanál sütőpor
- 12 dkg vaj
- 1 tojás
- 1 – 2 evőkanál hideg víz
Meyer citromkrém:
- 2 meyer citrom
- 15 dkg cukor
- 3 tojás
- 8 dkg lágy vaj
Mákos réteg:
- 25 dkg krémes túró
- 15 dkg darált mák
- 12 dkg cukor
- 1 dl tejföl
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 meyer citrom héja
- tojás
- A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összeállítjuk, majd átlátszó fóliába csomagoljuk és 30 percre hűtőbe tesszük. A tésztát sütőpapírral bélelt ( kb 25 x 25 cm ) tepsibe simítjuk, villával megszurkáljuk és 160 °C – on 15 perc alatt elősütjük.
- A citromkrémhez, lereszeljük az egyik citrom héját és kifacsarjuk mindkettő levét. Hozzáadjuk a cukrot, a tojásokat és alacsony lángon, állandó keverés mellett besűrítjük ( de lehet vízgőz felett is, akkor biztosan nem lesz rántotta a tojásból, de ez a művelet kissé időigényesebb ) majd hozzákeverjük a vajat és kihűtjük.
- A mákos réteghez alaposan kikeverjük a hozzávalókat.
- Az elősült tésztát megkenjük a citromkrémmel, majd óvatosan rásimítjuk a mákos réteget és visszatesszük a sütőbe kb 30 – 35 percre.
Tipp: Keressétek a citromok között elvegyülő, kanárisárga színű citrusfélét a Meyer citromot, amit ilyenkor január és február tájékán lehet beszerezni. Érdemes több kilót is bespajzolni belőle, hiszen isteni citromkrém készül belőle : Meyer lemon curd, a kifacsart levét lefagyaszthatjuk, lereszelt héja cukorral elkeverve pedig sokáig eláll.
Baloghné Kele Judit receptje.
Látogassátok meg Juditka konyháját, ahol sok-sok csodás recepteket találtok!