Piskóta rolád hozzávalói:
- 3 egész tojás
- 6 dkg cukor
- 6 dkg liszt
- 1,5 evőkanál étolaj
- késhegynyi sütőpor
- sárgabaracklekvár roládba + a tetejére
Tortalap hozzávalói:
- 2 egész tojás
- 4 dkg cukor
- 4 dkg liszt
- 1 evőkanál étolaj
- késhegynyi sütőpor
Krém hozzávalói:
- 2 tojássárgája
- 2 dkg vaníliás puding
- 10 dkg porcukor
- 10 dkg darált mák
- 10 dkg kandírozott narancs
- 1,5 dl tej
- 2 dkg zselatin
- 4 dl habtejszín
+ kb. 3 dl tejszín a díszítéshez (nálam növényi, ami nem esik össze)
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, egy nagy méretű tepsit (gáztepsi – 30 x 30 vagy 35 x 35) kibélelünk sütőpapírral. Az egész tojásokat habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk az olajat. A lisztbe elkeverjük a sütőport és a masszánkhoz adjuk. Tepsibe öntjük, elsimítjuk és megsütjük. A még meleg tésztát sütőpapírral feltekerjük, majd hűlni hagyjuk. Ha a piskóta kihűlt megtöltjük lekvárral, feltekerjük és hűtőbe tesszük. Ez egy vékony kis tekercs lesz, ez a cél. 24 cm átmérőjű torta formát kibélelünk sütőpapírral. A sütő marad 180 °C-os. Az egész tojásokat habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk az olajat, a sütőporos lisztet. A formába öntjük és megsütjük. Ha kész kihűtjük. A tojássárgáját kikeverjük a cukorral, pudinggal, hozzáadjuk a tejet és sűrű krémmé főzzük. Még forrón belekeverjük a mákot, narancsot és kihűtjük. A zselatint feloldjuk egy deci vízben, a tejszínt habbá verjük. A kihűlt mákos krémhez keverjük a tejszínt. A zselatint langyosítjuk és ezt is a krémhez adjuk.
Összeállítás:
A torta forma aljába sütőpapírt teszünk. A piskóta roládot vékony szeletekre vágjuk, kibéleljük velük a forma alját. Erre ráöntjük a krémet és a tetejére tesszük a piskóta lapot. Ennek a tetejét bevonjuk tetszés szerinti csomagolóval és hűtőbe tesszük. (nálam egy éjszaka szokott lenni)
Másnap a formát körbe vágjuk ( a krémet elválasztjuk a szélétől) és megfordítjuk. Eltávolítjuk a keretet. Tetejéről leszedjük a papírt és a roládokat megkenjük sárgabaracklekvárral. Ezáltal nem is szárad ki és szebb, mutatósabb lesz.
A tejszínt felverjük, bekenjük a torta oldalát. A maradék tejszínhabbal körbe díszítjük, tetejére is tehetünk. Végezetül ízlés szerint dekoráljuk.
Tramita Rita receptje.
TraRita Sütödéje – érdemes benézni és csatlakozni, ahol Rita összes többi házi süteményeit és édességeit megtaláljátok. Szemet gyönyörködtető finomságok – receptekkel!
A fenti recept a szerző engedélyével került feltöltésre!