Tészta:
- 4 tojás
- 12,5 dkg margarin
- 1 csomag sütőpor
- 3 evőkanál cukor
- 10 dkg darált mák
- 4 evőkanál liszt
Krém:
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 4 dl tej
- 5 evőkanál cukor
- 3 szép nagy birsalma
- 12,5 dkg margarin
Máz:
- 10 dkg ét tortabevonó
- kevés étolaj
- pici víz
A tésztához a tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját kikeverjük a margarinnal és a cukorral. A tojásfehérjét kemény habbá verjük. A lisztben elkeverjük a mákot és a sütőport. A lisztet hozzáadjuk a tojássárgájához, majd óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjét és elkeverjük. Egy közepes tepsit kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a masszát, és előmelegített sütőben megsütjük.
A krémhez a szokásos módon pudingot készítünk, és még melegen elkeverjük benne a margarint. A birsalmát kevés vízben puhára főzzük. Leöntjük róla a vizet, majd botmixerrel alaposan összetörjük. Hozzáadjuk a pudinghoz és alaposan elkeverjük. Ha még savanykás lenne, adjunk hozzá még cukrot.
A tésztáról lehúzzuk a sütőpapírt, és megkenjük krémmel. A tortabevonót összetörjük, kevés vízzel és olajjal összefőzzük, majd még melegen a krémre kenjük. A süteményt hűtőbe rakjuk 2 órahosszára.
Kránicz Györgyi receptje.