- 6 db császárzsemle
- 3 tojás
- 1/2 liter tej
- 10 dkg cukor
- 3 dkg vaj
- 10 dkg darált dió
- 1 üveg (7 dl) magozott cseresznye
- 3 evőkanál vegyes gyümölcs lekvár
Szikkadt zsemléim voltak, megmaradtak, ezért ezeket használtam fel. Karikákra vágtam, a tojássárgákat a cukorral és az olvasztott vajjal elkevertem, hozzáadtam a tejet, majd a felszeletelt zsemlére ráöntöttem. Egy 20 × 30 cm-es tepsit kivajaztam és az áztatott zsemlét beleraktam rétegenként cseresznyével és dióval meghintve. 180°C-os sütőben 30 percig sütöttem.
Közben a tojásfehérjéket kemény habbá vertem, a lekvárral jól összekevertem, majd a megsült tészta tetejére öntöttem, elsimítottam. 10-15 percig gyenge tűznél még addig sütöttem, amíg a hab felemelkedett és kissé megpirult.
Más gyümölccsel is elkészíthető. A zsemlét helyettesíthetjük kalácsmaradékkal vagy kiflikkel is.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!