Nagyon szeretem a formás és különleges kalácsokat, melyek csodásan mutatnak a terített asztalon, és ezáltal szinte magukat kínálják. 🙂 A kelt tészták igen sokrétűek, így bátran nekiláthattok kísérletezni Ti is!
A tésztához:
- 2,5 dl tej
- 2,5 dkg élesztő
- 50 dkg liszt
- 5 dkg porcukor
- 2 tojássárgája
- 7,5 dkg margarin
- csipet só
A töltelék lehet:
- fahéj-porcukor
- kakaópor-porcukor
- mák-porcukor
- dió-porcukor keveréke
- vagy mindez lekvárral megbolondítva zserbós változatban
- esetleg gesztenye, vagy bármilyen lekvár ízlés szerint
A kenéshez:
- olaj
- tej
Kevés langyos tejben az élesztőt felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, azután a kovásszal, a tojássárgákkal, a porcukorral, az olvasztott margarinnal és a sóval összegyúrjuk, megdagasztjuk a tésztát legalább 10 percig, majd duplájára kelesztjük. Finoman átgyúrjuk lisztezett deszkán és annyi darabra osztjuk, ahány kalácsot készíteni szeretnénk, bármilyen méretben készülhet.
Egyenként, lisztezett deszkán hosszúkásra nyújtjuk, majd megkenjük olajjal, megtöltjük a választott töltelékkel és mint a bejglit, felcsavarjuk. A végeket egyenesre vágjuk, majd pár centire a széleitől a közepét bevágjuk úgy, hogy az alsó 1-2 réteget már ne vágjuk át. Megkenjük tejjel és hagyjuk kb. 20 percet még kelni. Aztán előmelegített sütőben aranybarnára sütjük, úgy 175°C körüli hőmérsékleten.
A töltelék függvényében reszelhetünk gyümölcshéjat a tésztába az összeállítása során, pl. a diósba, mákosba citromot, a kakaósba narancshéjat.
Szani konyhájából kaptuk a receptet.