- 4 dl tej
- 1 kis pohár (2 dl) tejföl
- 1 csomag (4-5 dkg) élesztő
- 1 szem mokkacukor
- 3 teáskanál só
- annyi (fele finom-, fele rétes-) liszt, amennyivel lágy tésztát kapunk
- Kovászt készítünk: meglangyosítunk 2 dl tejet, a mokkacukorral fölfuttatjuk benne az élesztőt, kevés lisztet adunk hozzá, fakanállal fölverjük és kelni hagyjuk.
- A jól megkelt kovászhoz hozzáadjuk – langyosan – a tej másik felét, a tejfölt és a sót, majd a lisztet fokozatosan adagolva hozzá kézzel (mint a kenyértésztát) jól kidolgozzuk (ha lehet, zománcos vájdlingban). Annyi liszttel dolgozzunk, hogy a tészta lágy maradjon!
- Ha eléggé kidolgozott a tészta (elválik az edény falától), alája, tetejére lisztet hintünk, ruhával letakarjuk, langyos helyen hagyjuk kelni – kb. háromszorosára!
- A megkelt lángostésztát 8-10 cipóra szaggatjuk, s a – lisztezett – gyúródeszkán is kelni hagyjuk letakarva.
- Sütés előtt a cipókat kb. 15-17 cm átmérőjűre nyújtjuk, villával megszurkáljuk. Forróra hevített bő olajban mindkét oldalukat pirosra sütjük.
Veresné Süle Éva receptje.