A tésztához:
- 2 dl tejföl
- 50 dkg cukor
- 3 dkg élesztő
- 1 dl langyos
- cukros tej
- 2 tojássárgája
- 2 tojás
- 1 vaníliás cukor
- 1 szalalkáli
- 20 dkg vaj
- 20 dkg sertészsír
- 1, 5 kg liszt
A kenéséhez:
- 1 tojás
- cukros víz
Az élesztőt langyos, cukros tejbe morzsoljuk, és kelni hagyjuk. A tejfölt elkeverjük a tojásokkal, vaníliás cukorral, cukorral, szalagáréval. Teszünk rá két merőkanálnyi lisztet, majd ráborítjuk az élesztős tejet. Összekeverjük, majd apránként a többi lisztet, és a zsiradékot is beledolgozzuk. Jól alakítható tésztát készítünk, amit alaposan kidagasztunk, és körülbelül fél óráig, letakarva pihentetünk.
A megkelt tésztából kisebb darabokat kiszakítunk, rúd alakra formázzuk, és gombócokat vágunk belőle. Mindegyiket vékonyra kisodorjuk, két végét összefogva megpödörjük, a fonatok végeit összeillesztjük, és kör alakokat formázunk belőlük. Zsírozott tepsibe helyezzük, ott felvert tojással megkenjük a tetejét, és felfűtött kemencébe, vagy sütőbe tesszük. Amikor szép aranyló pirosra sült, még a tepsiben átkenjük cukros vízzel.
Bné receptje.