Hozzávalók (2 kalácshoz):
- 1 kg liszt
- 0,5 csomag törött szegfűszeg (nem őrölt!)
- 15 dkg cukor
- 2 csapott teás kanál só
- 1 vaníliás cukor
- 12,5 dkg olvasztott margarin
- 0,5 l liter tej
- 0,5 csomag élesztő
- 1 pohár tejföl (175 g)
- 1 felvert tojás (a végén megkenéshez)
Miután kisült:
• 1 csomag vaníliás cukor
• 1 teáskanál kristálycukor
• 0,5 dl víz
A lisztbe az összes hozzávaló szárazanyagot belekeverem. Az élesztőt langyos cukros tejbe felfuttatom. Majd az élesztős tejjel, tejföllel és a maradék tejjel összeállítom a tésztát. Ha ezzel elkészültünk, hozzáadjuk az olvasztott margarint és jól kidolgozzuk a tésztát. Akkor jó, ha elválik a tál oldalától és a kezünktől, és ha kifényesedik a tészta. Letakarom és fél óráig langyos helyen kelesztem. A tészta mennyiségét megfelezem, és lisztezett deszkán szétlapogatom, majd kilenc szálra osztom. A szálak között legyen 4 kisebb (kb. 20 cm), 4 nagyobb (kb. 30 cm) és egy egészen nagy (kb. 70 cm). A legnagyobb szál adja meg a kalács formáját, a kört. Ha megvannak, utána összefonom a tésztát. Fonás után folpackkal letakarva 30 percig pihen a tészta. Sütés előtt felvert tojással megkenjük. 180 °C-on, 20-25 perc alatt megsül. A kisült kalácsot pedig cukros vaníliás vízzel, hogy fényes legyen és még 1-2 percre visszatoljuk a sütőbe. Egy kalács 24 részre osztható.
Kisnémet Tímea receptje az Édes Élet oldalról.
A fenti recept a szerző engedélyével került feltöltésre!