Tészta:
- 3 tojássárgáját (a tojásmentes változat lentebb)
- 30 dkg zsírt
- 25 dkg porcukrot
- 2 csomag sütőport
- 2 dl tejjel kikeverünk és 2 órán át pihentetjük
Ezután 80 dkg liszttel összedolgozzuk, majd 2 cm átmérőjű gömböket formálunk, és kibelezett fél dióhéjakra nyomkodjuk őket. Sütőben 175-180°C-on kissé pirosasra sütjük, majd még melegen leszedjük a dióhéjról, mert akkor még nem törik.
Töltelék:
- 30 dkg margarint
- 50 dkg porcukrot
- 3 egész tojást
- 1 dl rumaromát
- 15 dkg darált diót
- 2 csomag vaníliás cukrot
- 1 evőkanál kakaóport összekeverünk (ha túlságosan lágy, adhatunk hozzá darált kekszet is)
Az elkészült tölteléket a készre sütött tésztákba töltjük, majd összetapasztjuk őket kettesével. Vérnarancs- és mandulaaromával itt-ott megkenegetjük, majd a barackokat kicsit bevizezzük és kristálycukorban megforgatjuk. Nagyon pepecselős, de megéri, mert isteni finom és a gyerekek kedvence! Az elkészítési idő kb. 3-4 órahossza.
Hatvani József Sándorné: „Én mindent szeretek ésszerűen csinálni, ezért nem dióhéjazok. A tésztából 2 cm-es gömböket formálok (amik sütés közben kissé laposak lesznek), és még melegen kikaparom a belsejüket, amit a töltelékhez adok. Sem a töltelékbe, sem kívülre sem teszek bele tojást, így hosszabb ideig eltartható. Baracklekvárral nedvesítem a diót, így 15 dkg cukor és 15 dkg margarin elég bele. Elég nedves a töltelékkel, ezért a tészta egyáltalán nem szárad ki. Nagyon finom és mutatós!”
Czinege-Bahor Diána receptje.