- 50 dkg liszt
- 3 egész tojás
- 10 dkg margarin
- 3 dkg élesztő
- 3 dl tej
- kevés cukor
- csipet só
Mindazoknak, akik nem csak pecsenyét, de finom édességet is szeretnének parázson sütögetni. A langyos, cukros tejben az élesztőt felfuttatjuk, a lisztbe ütjük a tojásokat, a sót, az olvasztott (de nem meleg) margarint, végül az élesztős tejet. Jó alaposan kidolgozzuk, a tészta inkább kemény, mint lágy legyen. Ez nagyon fontos kezelhetőségi szempont. Félig kelt állapotban látunk neki a sütésnek, amihez két személy is elkél. A sütés kellékére, egy fa hengerre (ami kb. 40-50 cm hosszú és kb. 10 cm átmérőjű) feltekerjük a kb. ujjnyi vastagra kisodort, és csíkokra vágott tésztát. A tésztacsíkok fedjék némileg egymást. Amikor az egészet felraktuk, egy kissé lapolgassuk meg. A fahenger elhelyezése a parázs felett tapasztalatból történik (attól függ, hogy mekkora a parázs), de az állandó forgatásról legjobban ágasfa, vagy előre elkészített Y alakú, földbe szúrható vasszerkezet a legjobb. Sütés közben a tésztát olvasztott margarinnal kenegessük, és amikor már pirulni kezd, hintsük meg porcukorral, ami felolvad, és gyönyörű fényes mázt ad a tésztának. Levéve a tésztát a parázsról, a fahengert megütögetjük, és ha jól dolgoztunk, szépen lecsúszik a fáról.
Nem kell megijedni és elbátortalanodni, különösen akik sok kelt tésztát csináltak már, nem nagy ördöngösség. Csupán az előkészületek, kellékek, jó parázs legyenek meg, a többi megy, mint máskor.
Éva mama receptje.