Piskóta:
- 5 db tojás
- 12, 5 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- 1/2 csomag sütőpor
Köszméte krém:
- 65 dkg köszméte
- cukor ízlés szerint
- vaníliacukor ízlés szerint
- 3 dl habtejszín
- 25 g étkezési zselatin
Málnahab:
- 3 dl habtejszín
- 1 kávéskanál Bolero málnaízű italpor
Málnazselé:
- 1 dl málnaszörp
- 2 cs. színtelen tortazselépor
Kb. 20 dkg keksz / a keksz nagyságától függ a darab szám/ Nekem most vajas kekszem volt itthon.
A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk. A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd a sárgákat egyesével hozzá keverjük. A sütőporral elkevert lisztet 2-3 részletben beleforgatjuk. Sütőpapírral bélelt 30×30 cm-es tepsiben 175 °C-on készre sütjük. A tepsiből kivéve hűlni hagyjuk.
A köszméte krémhez a megtisztított köszmétét 1 dl vízzel és kb. 20 dkg cukorral, vaníliacukorral feltesszük főni, és addig főzzük, még a köszméte meg nem puhul. Tűzről levéve hagyjuk kihűlni, majd szitán átpasszírozzuk, hogy a magok ne kerüljenek bele. Az étkezési zselatinra 1 dl vizet öntünk, és félretesszük. A habtejszínt felverjük, és az átpasszírozott köszmétével óvatosan összekeverjük, ha szükséges porcukorral ízesíthetjük még.
A zselatint mikróban megmelegítjük még a zselatin feloldódik. Ha langyosra visszahűlt 2-3 evőkanálnyi köszmétés masszával összekeverjük, majd a többi masszával gyors mozdulatokkal egyneművé kavarjuk. Hűtőbe tesszük, és mikor dermedni kezd, a tepsibe visszatett piskótalapon elegyengetjük. Keksszel kirakjuk a krém tetejét és visszatesszük a hűtőbe, még elkészítjük a málnahabot. A 3 dl habtejszínt felverjük, amihez a Bolero italport is hozzáadjuk. A keksz tetején elsimítjuk, újra hűtő a zselatin elkészítésének idejére. A színtelen tortazselatint előírás szerint elkészítjük úgy, hogy a megadott vízből 1 dl-t málnaszörppel helyettesítünk.
A málnahabra óvatosa rákanalazzuk a kellően langyos zselét. Még kb. 2-3 óra a hűtőben és szeletelhetjük.
Gál Hedvig receptje.
A fenti recept a szerző engedélyével került feltöltésre!