- 8 db (kb. 80 dkg) közepes körte
- 12 dkg cukor
- 8 dkg eperzselé
- 1 citrom
- fél piskótalap (vagy 3 tojásból készült piskóta)
A krémhez:
- 1 dl tejszín
- 3 tojás
- fél rúd vanília
- 8 dkg cukor
Ezenkívül
- 8 szem koktélcseresznye
- 1 dl rummal hígított eper- vagy ribizlizselé
Egy kivajazott tűzálló tálat szorosan kibéleljük a kihűlt piskótával. A megtisztított körtéket a fél citrom levével ízesített vízben megmossuk, magját és magházát eltávolítjuk úgy, hogy a közepén egy-egy lyuk legyen. Egy lefedhető edényben kevés vízben, a citrom másik felével, a 12 dkg cukrot felfőzzük, és hozzátéve a körtéket csendes forralással puhára (de nem szét!) főzzük, majd a saját levében kihűtjük. A piskótával kibélelt tálba tesszük a körtefeleket, eperzselével megtöltjük őket, mindegyik tetejére egy-egy szem koktélcseresznyét teszünk.
Elkészítjük a krémet. Egy habüstben összekeverjük még hidegen a cukrot, a vaníliát és a tojások sárgáját, majd tűzre tesszük, hozzáöntjük a tejszínt, állandó keverés közben majdnem forrásig felfőzzük. A tűzről levéve és kissé lehűtve hozzáadjuk a tojások keményre vert habját. Ezzel a krémmel teljesen befedjük a megtöltött körtéket, és egyenletes, középmeleg 140°C-os sütőben aranysárgára sütjük. A saját edényében adjuk asztalra, és külön mártásoscsészében rummal hígított eper- vagy ribizlizselé illik hozzá.
A fenti recept Szakácsolimpia ’84 módon készül el.