A süteményhez:
- 2 nagy tojás
- 210 g kristálycukor
- 2,5 dl tejföl
- 1,2 dl olívaolaj vagy étolaj
- 1 teáskanál vanília kivonat (aroma)
- 260 g finomliszt
- 2 teáskanál sütőpor
- 1 jó nagy csipet só (1/4 teáskanálnyi)
- 340 g földieper megmosva, megtisztítva
- porcukor a tálaláshoz
Az eperöntethez:
- 450 g földieper
- 50 g kristálycukor
Vajazzunk ki egy 22 vagy 23 cm-es kapcsos kerek tortaformát, az alját béleljük ki sütőpapírral. Melegítsük elő a sütőt 190°C-ra (légkeveréses kb. 175°C). A megtisztított eper felét kockázzuk fel, a másik felét vágjuk ketté.
Egy keverőtálban verjük fel a tojásokat a cukorral magas fokozaton, kb. 5 percig, amíg világos és sűrű lesz. Ekkor adjuk hozzá a tejfölt, az olajat és a vaníliát, majd alacsonyabb fokozaton keverjük tovább, amíg egynemű lesz. Egy másik tálban keverjük össze a lisztet a sütőporral és a sóval, majd fokozatosan adjuk a tojásos masszához. Keverjük simára.
Töltsük a tészta felét az előkészített formába, simítgassuk el nagyjából egyenletesre, majd szórjuk rá a felkockázott epreket. Ekkor fedjük be a tészta másik felével, igazítsuk el, és sorakoztassuk rá a félbevágott eperszemeket. Kicsit nyomkodjuk bele, de csak óvatosan. Mehet a sütőbe 45-55 percre, tűpróbáig. Ha kész, hagyjuk a formában hűlni 15-20 percig, csak ezután vegyük ki belőle.
Amíg a sütemény kihűl, készítsük el az öntetet (ezt most én kihagytam, mert sajna nem volt elég eprem hozzá). Tegyük turmixba vagy konyhai robotgépbe a megtisztított epret a cukorral együtt, és pürésítsük. Töltsük szép kis szószos üvegkancsóba, hogy tálaláskor gyönyörűen a sütemény tetejére csorgathassuk. Porcukorral is meghinthetjük.
Nagyon finom, egyszerű, villámgyors és mutatós sütemény, amely ízlés szerint más gyümölcsökkel is elkészíthető!
Szabókiné Jung Andrea készítette el a NatashasKitchen.com receptje alapján. Videót is találtok róla itt .