Kombe ( töltött kenyér) Leves mellé kitűnő választás, finom laktató !
Tészta:
- 60-70 dkg liszt
- 100 ml meleg víz
- 3 dkg élesztő
- pici cukor
- 350 ml tej
- 1 kiskanál só
Töltelék:
- 1 kis fej lila hagyma
- sonka, kolbász, bacon
- 330 g tejföl
- 10 dkg reszelt sajt
Kenéshez:
- 10 dkg vaj
- 5 kanál olaj
Tetejére:
- 1 tojás
- magvak
A vízben az élesztőt felfuttatjuk. A hozzávalókból tésztát dagasztunk, kelni hagyjuk. Ha megkelt, 3 cipóba vesszük, még kicsit kelesztjük. Utána a egyik cipót kb. 40 x 47 cm-es méretűre nyújtjuk, megkenjük a megolvasztott vaj és olaj felével, ráterítjük a másik kinyújtott lapot,amire felkenjük a tejfölben elkevert tölteléket. Erre tesszük a 3. kinyújtott lapot. Megkenjük a maradék vaj-olaj keverékkel. 4 részre hajtjuk ( felső rész középig, alsó rész közepére, bal oldala középre, jobb oldal középre- téglalap alakúra hajtani. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, a hajtogatott résszel lefelé. Ismét kelesztjük. Ha megkelt éles késsel bevágjuk, tojással lekenjük, magokkal megszórjuk. 180 °C-os sütőben szép pirosra sütjük.
TIPP: A tésztát sütőpapíron nyújtsuk ki, hajtogassuk, majd a papírral egy ügyes mozdulattal ” fordítsuk ” be a tepsibe! Én gőzös sütőben sütöm, kis lábasban vizet teszek a sütő aljába.
Vankó Sándorné receptje.