- 60 dkg liszt
- 15 dkg füstölt házi kolbász
- fél dl langyos tej
- 1 teáskanál cukor
- 3 dkg friss élesztő
- 2 evőkanál só
- 25 dkg vaj
- vagy margarin
- 2 dl tejföl
- 25 dkg natúr krémsajt
- 1 tojás + a kenéshez
A kolbász héját lehúzzuk, és apró kockákra vágjuk. A langyos tejbe beletesszük a cukrot, és az elmorzsolt élesztőt, majd hagyjuk felfutni. A tálba szitáljuk a lisztet, összekeverjük a sóval, a tejföllel, a krémsajttal, a tojással, a kolbásszal és a felfuttatott élesztővel. A tésztát jól összegyúrjuk, alufóliába csomagoljuk, majd 2-3 órára a hűtőszekrénybe tesszük.A tésztát lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, háromba hajtjuk (közepéig jobbról-balról, majd ketté). Megint kinyújtjuk, és ismét három részre hajtjuk. Ezután ujjnyi vastagra nyújtjuk, egy késsel berácsozzuk a tészta tetejét, és 4 cm átmérőjű pogácsa szaggatóval kiszúrjuk. Sütőpapírral kibélelt sütőméretű tepsibe rakjuk, tetejét felvert tojással megkenjük. A leeső részeket összegyúrjuk, kinyújtjuk, majd ezeket is kiszaggatjuk. Ha szeretjük a köményt, megszórhatjuk a tetejét. 220 °C-ra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt szép pirosra sütjük.
Bodnár Éva receptje az Házias ízek Éva konyhájából oldalról.