Tészta :
- 35 dkg liszt
- 2 dkg friss élesztő
- 1 teáskanál só
- 1 kiskanál cukor
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 dl langyos tej
- kb 1 , 5 dl langyos víz
- 1 tojás
- 15 dkg lágy vaj
Töltelék:
- 20 dkg puha lángolt kolbász
- 3 – 4 evőkanál tejföl
Továbbá:
- 1 tojás – a kenéshez
- magok – a szóráshoz
Az élesztőt a langyos cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet egy tálba mérjük, elkeverjük benne a sót, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojást, az olívaolajat és annyi vízzel összegyúrjuk, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. Meleg helyen, letakarva a duplájára kelesztjük.
Ha a tészta megkelt körülbelül 60 x 40 cm – es nagyságúra kinyújtjuk és egyenletesen elkenjük rajta a vajat, majd a rövidebb oldala mentén feltekerjük mint a bejglit, azután az egyik tésztarészt ráhajtjuk a másikra. A tésztát 20 percig pihentetjük.
A kolbászról eltávolítjuk a bőrét és egy késes aprítóval masszává aprítjuk, azután krémesre keverjük a tejföllel.
A tésztát ismét kinyújtjuk (60 * 40 cm ) és a hosszabbik oldala mentén egy csíkban rákenjük a tölteléket, majd feltekerjük. A tésztarúdból kb 4 – 5 cm – es szeleteket vágunk és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. A tetejüket lekenjük enyhén felvert tojással és megszórjuk magokkal, 20 perc pihentetés után , 180 °C – ra melegített sütőben szép pirosra sütjük ( kb 25 – 30 perc ).
Baloghné Kele Judit receptje.
Látogassátok meg Juditka konyháját, ahol sok-sok csodás recepteket találtok!
A fenti recept a szerző engedélyével került feltöltésre!