Tészta:
- 50 dkg liszt
- 30 dkg margarin
- 15 dkg porcukor
- 6 tojássárgája
- 1,5 dl fehérbor (édes)
Diótöltelék:
- 35 dkg darált dió
- 10 dkg cukor
- 3 dkg mazsola
- 1,5 dl fehérbor
Máktöltelék:
- 30 dkg darált mák
- 20 dkg cukor
- 3 dkg mazsola
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1,5 dl fehérbor
A kenéshez:
- 2 tojás
A tésztához a lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd a cukorral, a tojássárgájával és a fehérborral gyorsan összegyúrjuk. Akkor jó, ha az omlós tésztához hasonló állagú lesz. A diótöltelékhez a diót, a cukorral és a mazsolával egy tálba tesszük, amit a felforralt borral leforrázunk. A máktölteléket is hasonlóképpen készíthetjük el. A tésztát osszuk el 2-3 részre, hogy könnyebben tudjunk vele dolgozni. Vékonyra, kb. 4 mm vastagságúra nyújtjuk ki és kb. 10 × 10 cm-es négyzetekre vágjuk. Mindegyik lapocska közepére tölteléket halmozunk, a jobb és bal oldalakat kicsit behajtjuk, majd a fenti oldalát lehajtjuk és feltekerjük. Ügyeljünk arra, hogy a hajtás mindenképpen alulra kerüljön. A tetejüket két ujjal kicsit megcsipkedjük, majd bekenjük a felvert tojással. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk, és közepesnél erősebb lánggal (190°C) kb. 15-20 percig sütjük, de ne szárítsuk meg nagyon.
Czine Zsuzsanna receptje.