- 50 dkg liszt
- 25 dkg vaj vagy margarin
- 1 egész tojás
- 1 tojássárgája
- 1 csipet só
- 2 evőkanál cukor
- 3 dkg élesztő
- kevés langyos tej (1-1,5 dl)
- 1 kockacukor
Az élesztőt a kockacukros langyos tejben felfuttatjuk, a margarint jó habosra keverjük, hozzáadjuk a cukrot, a tojást, a lisztet, egy csipet sót, majd a felfuttatott élesztőt, és könnyedén összegyúrjuk. Nagyon kicsit kelesztjük, majd 4 részre osztjuk, hengereket formázunk belőle és kb. 40 × 25 cm-es téglalappá sodorjuk. A hosszabbik oldalait 8 cm csíkokra bevagdossuk, a közepébe helyezzük a tölteléket, a bevagdalt széleket keresztben egymásra hajtogatjuk, tojással megkenjük, 200°C-on sütjük ( 20-25 percig).
Túrótöltelék:
- 50 dkg túró
- 20 dkg cukor
- 2 tojássárgája
- 2 evőkanál búzadara
- vanília
- reszelt citromhéj
- mazsola, meggy, ki mit szeret
A töltelék hozzávalóit jól összekeverjük, és ezzel töltjük. Készíthető almával, mákkal, dióval is, úgy is nagyon finom lesz!!!
Réti Andrásné Judit receptje.