- 30 dkg liszt
- 3 g só
- 1 felvert tojás fele
- 135 g tej
- 12 g élesztő
- 30 g cukor
- 33 g margarin
- a megmaradt fél tojás a kenéshez
Kenyérsütőgépben készítem a tésztát. A második dagasztás után a tésztát kiveszem a gépből, és a felét kakaóporral átgyúrom (ha szükséges egy pár csepp tejjel lágyítok rajta). Két-két cipócskát készítek mindkét színű tésztából és hagyom pihenni. Pihenés után a cipókat hosszformázom és ismét pihentetem, majd a négy ágat megfonom. Sütőpapírral bélelt formába teszem, és a fél tojásból lekenem. Megkelesztem és újból lekenem, a tetejét megszórom dekorcukorral. Szép piros barnára megsütöm.
Ebből az alaptésztából nagyon sokféle kalácsot készíthetünk. Tekercselhetjük, fonhatjuk, tölthetjük. Ez a mákos kalács is így készült, a kenyérsütőgépben sütöttem meg.
Gulyás Istvánné receptje.