A tésztához:
- 5 tojás
- 20 dkg liszt
- 20 dkg zsír vagy más zsiradék (olaj is lehet) – egyensúly tésztának kell lennie!
- 2 dl víz
- pici só
- 1 evőkanál porcukor
A krémhez:
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 6 tej
- 10 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 4 tojásfehérje
- 7 dkg cukor
- 2 dl habtejszín keményre verve
A karamellmázhoz:
- 15 dkg porcukor felolvasztva
- 1 csepp ecetet hozzáadni
A vizet a sóval és a zsírral feltesszük forrni. Amikor a zsír elolvadt, fokozatosan beledolgozzuk a lisztet. Addig keverjük, amíg a lábas aljától, falától elválik a tészta. Langyosra hűtjük. A tojásokat felverjük és a tésztamasszához kisebb adagokban hozzáadjuk. Jól kidolgozzuk. Akkor jó, amikor fényes lesz. Egy gáztepsit kibélelünk sütőpapírral ,majd csillagcsöves habzsákba szedjük, és diónál nagyobb halmokat nyomunk a tésztából. Kicsit távolabb egymástól, mert a sülés közben nőni fog. 16 db nagy fánk lett az adagból.
A sütőt 180°C-ra bemelegítjük, a tésztát betesszük, és 20 percig a sütő ajtaját nem nyitjuk ki, mert különben összeesnek a fánkok. Ezután 150°C-ra mérsékeljük a hőt, és még további 20-25 percig jó ropogósra sütjük. A megsült fánkok kalapjait levágjuk, és karamellmázba mártjuk. (Porcukorral meghintve is mutatós.)
Elkészítjük a krémet:
A vaníliás pudingport a (10 dkg + vaníliás) cukrokkal , 2 dl tejjel csomómentesre keverjük, hozzáadjuk a többi tejet, és felfőzzük. A tojásfehérjéket a 7 dkg cukorral keményre verjük és apránként a vaníliás krémbe dolgozzuk. Visszatesszük a tűzre, és még 3-4 percig kézi botmixerrel simára keverjük, főzzük. Egy tálba öntjük, kihűtjük és a fánkokat megtöltjük. Fele fánkokat így simán a krémmel töltöttem, a másik felére tejszínhab is került.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!