Az égetett tészta bizony elég sok buktatóval járhat, ameddig ki nem tapasztaljuk, hogy lesz üreges belül, és a tészta szép vékony, pillekönnyű.
Tészta:
- 200 ml olaj
- 200 ml víz
- csipetnyi só
- csipetnyi cukor
- 200 g liszt
- 6 db”M”-es tojás
Főzött vaníliás krém:
- 750 ml tej
- 9 tojás
- 105 g liszt
- 180 g cukor
- 4-5 van cukor vagy 1 vanília rúd kikapart magja
- 250 ml habtejszín
Először a krémmel kezdjük. A tej kb. 2/3-át feltesszük melegedni. Szétválasztjuk a tojásokat és a sárgáját a cukrokkal, géppel, fehéredésig verjük, hozzáadjuk a lisztet és a tejet, egy csipet sót és simára keverjük. Lassan csurgatva, kézi habverővel folyton keverve a meleg tejet,hozzáöntjük a tojásos masszát a melegedő tejhez. Forrnia nem szabad a tejnek,mikor hozzáadjuk a lisztes tojást! Addig főzzük, míg be nem sűrűsödik. Lehúzzuk a tűzről. Kemény habbá verjük a fehérjét, majd hozzáadagoljuk a meleg krémhez. Visszatesszük a tűzre és simára keverjük 1-2 percig még. Mikor langyos, belekanalazzuk habzsákba és betesszük a hűtőbe. Egy nagyobb konzervdobozba vagy lábosba vizet engedünk, betesszük a sütő aljába, a sütőt 200 °C-ra állítjuk, alsó-felső állásba tesszük. Ahhoz, hogy szépen feljöjjenek a fánkok, párás közeg kell. A kiszemelt lábasba feltesszük az olajat melegedni, majd hozzáöntjük a vizet, beleszórjuk a sót, cukrot és pezsgésig forraljuk. Ekkor mehet bele a liszt, melyet gyors mozdulatokkal elkeverünk a folyadékokkal. Addig keverjük, amíg a tészta el nem válik az edény falától. Ekkor egy hőálló edénybe rakjuk és a robotgéppel kavargatva hűtjük. Amikor már nem túl meleg, hozzáadjuk egyenként az előre felütött tojásokat és jól kidolgozzuk a tésztát. Akkor jó, ha a macerálás után az edényben kicsit elkezd szétterülni. Ha még túl masszív, tenni kell bele még egy tojást. Így lett 5 tojás helyett 6 tojás a tésztámban. Kibélelünk egy sütőlapot és a tésztamasszát habzsákba kanalazzuk. Csillagcső alkalmazásával kb.2-3 cm.távolságra tetszés szerinti halmokat nyomunk a papírra ( nagy diónyit kb.) és betesszük őket sülni.20-25 percig 200 °C-on felhúzatjuk a fánkocskákat. Ez idő alatt TILOS kinyitni a sütő ajtaját. Ezután 150-160 °C-ra állítjuk a hőfokot, így még kb .20-25 perc újra. Szárítjuk őket. Az utolsó 10 percben kitámasztjuk a sütőt. Amikor kivesszük őket, még azon melegen levágjuk a tetejüket, hogy a gőz távozhasson belőlük, össze ne essenek. Ezután megtöltjük őket a krémmel, teszünk rá tejszínhabot, visszahelyezzük a kis kalapjaikat, porcukrozhatjuk is.
Bárdi Zsuzsanna receptje.
A fenti recept a szerző engedélyével került feltöltésre!