- 40 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 1,5 teáskanál só
- 3 dl víz
A vizet egy tálban az élesztővel elkeverjük. Egy tálba tesszük a lisztet, a sót, és hozzáadjuk a vízben elkevert élesztőt. Egy fakanállal jól összekeverjük, majd egy zacskóval letakarjuk és hagyjuk így állni reggelig. Én este 7 kor kevertem össze az enyémet, kint hagytam a konyhapulton egész éjszakára, és reggel 8-kor estem neki. Reggel levesszük róla a zacskót, és összeállítjuk a kenyérkét. Lisztezett deszkára borítjuk, meghintjük a tetejét is liszttel, majd összehajtjuk oldalról félbe, fentről is félbe. Kenyérformára igazítjuk, a széleit alulra tűrjük, meghintjük liszttel, és hagyjuk állni fél órát konyharuhával letakarva. Míg pihen a kenyér, addig előmelegítjük a sütőnket 200°C-ra. Egy fazekat előveszünk, aminek van teteje, vágunk bele sütőpapírt, betesszük melegedni. Ha letelt a fél óra, a kenyérkét óvatosan – mert az edény forró – belepottyantjuk. Rátesszük a fedelet és mehet a sütőbe sülni 40 percre. Ha nem elég piros a teteje 40 perc elteltével, akkor fedő nélkül toljuk vissza kb. 10 percre. Ha megsült, sütőrácsra szedjük kihűlni. Egy ecsettel, vízzel vékonyan megkenjük, és hallgatjuk, ahogy finoman megrepedezik a héja.
Első kenyérsütésem! Én annyiban tértem el a recepttől, hogy fele-fele arányban tettem kenyérlisztet és teljes kiőrlésűt.
Farkasné Joó Ibolya receptje.