- 50 dkg liszt
- csipet só
- 2 tojássárgája
- 3 dl tej
- kevés cukor
- 2,5 dkg élesztő
- 2-3 dl olvasztott vaj
- magozott, felezett szilva
- 10 dkg mák
- 10 dkg cukor
- fahéj
- 1 dl tej
A lisztből, a sóból, a tojássárgájából, a kevés cukorral tejben felfuttatott élesztőből, az olvasztott vajjal és szükség szerinti hozzáadott tejjel kelt tésztát dagasztunk, majd duplájára kelesztjük. Zsírozzunk ki jól egy közepes méretű, magas falú tepsit (22 × 34 cm), majd helyezzük bele a kelt tésztát elegyengetve úgy, hogy mindenhol egyforma legyen. A kimagozott, félbevágott szilvákkal húsukkal felfelé megrakjuk a tésztát és kb. 1/2 órát pihentetjük.
Mielőtt a sütőbe tesszük, szórjuk meg a mák és a cukor keverékével, amelyet fahéjjal izésítünk, majd tegyük a hideg sütőbe, és most gyújtsuk meg, hogy még legyen ideje kelni. Úgy sütjük, mint minden kelt tésztát. Mielőtt kivennénk a sütőből, előtte 1 dl tejjel locsoljuk meg a mákot, és csak akkor szeleteljük fel, ha kihűlt. Porcukorral tálaljuk.
Havasi Zsuzsa receptje.