A házi krémest és a kelt mákos rétest egyszerre szoktam sütni, mert az egyikbe sok tojásfehérje kell, a másikba pedig sok tojássárgája.
Tészta:
- 50 dkg liszt
- 15 dkg margarin
- 8 tojássárgája
- 1 evőkanál porcukor
- 3 dl tej
- 5 dkg élesztő
- csipet só
Töltelék:
- 30 dkg mák
- 20 dkg cukor
- 2 dl tej
- 1 csomag vaníliás cukor
- 15 dkg meggy, vagy mazsola, vagy baracklekvár (ízlés szerint)
A tésztához a margarint megolvasztjuk, majd habosra keverjük a tojássárgájával és a porcukorral. Az élesztőt felfuttatjuk cukros tejben, majd az egészet hozzáadjuk a liszthez és jól kidolgozzuk. Meleg helyen a duplájára kelesztjük, és közben elkészítjük a máktölteléket A mákot megfőzzük a cukros tejben, a tűzről levéve belekeverjük a meggyet (vagy a mazsolát, esetleg 3 evőkanál baracklekvárt).
A megkelt tésztát két részre osztjuk, vékonyra nyújtjuk és rákenjük a tölteléket. Felgöngyöljük, és így két nagyon hosszú rétest kapunk. Zsírozott sütőpapírra tesszük, 15 percig pihentetjük letakarva, aztán mindkét rudat tojással megkenjük és 180°C-ra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
Havasi Zsuzsa receptje.