A tésztához:
- 80 dkg liszt
- 4 dl tej
- 3 evőkanál cukor
- 3 evőkanál étolaj
- 2 tojássárgája
- 4 dkg élesztő
- 1 mokkáskanál só
A megkenéshez:
- 30 dkg ledarált háj
A töltelékhez:
- 20 dkg darált mák
- 3 evőkanál cukor
- 1 dl tej
- 5 dkg mazsola
- 3 evőkanál lekvár
A tetejére:
- 2 tojásfehérje
A kelt tésztához a tejben pici cukorral felfuttatjuk az élesztőt, majd összedolgozzuk a többi anyaggal és duplájára kelesztjük. A hájat a megkelt és kinyújtott tésztára kenjük. Hajtogatjuk 20 percenként háromszor, aztán kinyújtjuk, kockákra vágjuk és megtöltjük mákkal, vagy ízlés szerint bármivel (dió, lekvár). A máktöltelékhez a mákot és a cukrot a tejben megfőzzük, majd a tűzről levéve belekeverjük a (jól megmosott) mazsolát és a lekvárt. A megtöltött kockákat félbehajtjuk, majd előmelegített sütőben 180°C-on megsütjük, ami kb. 30 perc, de nem néztem az időt. Amikor szép piros volt, kivettem. Tojásfehérjével kentem most le, mert sztrájkolnak a pipik. 🙂
Havasi Zsuzsa receptje.