A tésztához:
- 40 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 2 dl tej (szükség szerint)
- 3 evőkanál cukor
- 1 tojás
- 15 dkg mangalicazsír
A töltelékhez:
- 1,5 kg alma
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 4 evőkanál cukor (ízlés szerint)
- 3 kávéskanál fahéj (ízlés szerint)
- 1 citrom
- 10 dkg mazsola (opcionális)
A megszóráshoz:
- búzadara
A megkenéshez:
- 1 tojás
Az élesztőt kevés cukrozott tejjel felfuttatjuk. A lisztet a zsírral elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval és szükség szerinti tejjel lágyabb tésztát dagasztunk. Kétszeresére kelesztjük.
Az almát lereszeljük, lecukrozzuk, a citrom levével és lereszelt héjával, valamint fahéjjal ízesítjük. Fél órát állni hagyjuk. Majd ha levet engedett, a levét felfogva kinyomkodjuk. Levéből 6 dl-t kimérünk (nekem bőven lett, ha mégse, vízzel pótoljuk). Az almát megpároljuk, majd az almalében kikevert pudinggal együtt felfőzzük.
A tésztát kétfelé vesszük, majd tepsi nagyságúra kinyújtjuk. Az egyik lapot megszórjuk búzadarával, majd a langyosra hűlt almát rásimítjuk. A másik lappal befedjük, villával megszurkáljuk és tojással lekenjük. 180°C-ra előmelegített sütőben megsütjük.
Fahéjas porcukorral megszórva tálaljuk.
Szekszárdi Andrea receptje.