- 1 kg finomliszt
- 3 tojás
- 1 evőkanál só
- 5 dkg friss élesztő
- 1,5 dl tej
- 1 mokkáskanál cukor
- 175 g kefir – 3 db
A sütéshez:
- 5 dl étolaj
A cukrot a langyos tejjel elkeverjük, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.
A lisztet a sóval összekeverjük, a közepébe ütjük a tojásokat, a kefireket is hozzáadjuk. A felfuttatott élesztőt hozzákeverjük és kézzel egynemű tésztává dagasztjuk. Egy tálba tesszük, folpackal lezárjuk és hűtőbe tesszük egy éjszakára. Étolajjal kikent nylon zacskóba is tehetjük. A tészta szépre megkelt.
Lisztezett deszkára borítjuk, egy nagyobb pohárral kiszaggatjuk. 20 percet még meleg helyen pihentetjük. Serpenyőben 2 ujjnyi étolajat melegítünk és olajos kézzel a lángosokat szét húzkodjuk, és megsütjük. Először fedő alatt, majd fordítás után fedő nélkül. Tejföllel és reszelt sajttal tálaljuk 10 db hatalmas nagy lángos sült ki. Kisebb család részére nem kell kisütni mindent. Annyit használunk fel belőle, amennyi elfogy. 1 hétig a hűtőben eláll.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!