Egyszerű, gyorsan elkészíthető desszert a hétköznapokra és az ünnepekre egyaránt, melyet a krémjében érződő kávé tesz igazán finommá…
Piskóta:
- 3 tojássárgája
- 19 dkg cukor
- 0,75 dl víz (meleg)
- 0,75 dl étolaj
- 19 dkg liszt
- 2 teáskanál sütőpor
- 1 késhegynyi szódabikarbóna
- 3 tojásfehérje
Krém:
- 10 dkg margarin
- 10 dkg porcukor
- 4 dkg tejcsokoládé (5 kocka)
- 1 dl kávé
- 2,5 dl tej
- 4 csapott evőkanál liszt
- 1 csomag vaníliás cukor
Díszítés:
- 10 dkg tortabevonó
- 5 dkg fehér tortabevonó
- 3 evőkanál étolaj
A tésztához az első 4 anyagot jól összekeverjük, majd hozzáadjuk a sütőporral, szódabikarbónával elkevert lisztet. Jól eldolgozzuk. Végül a 3 tojás habbá vert fehérjét is óvatosan beleforgatjuk. Sütőpapírral bélelt, 18 cm-es tortaformába öntjük. Előmelegített sütőbe tesszük. Először kissé magasabb hőfokon (220°C) sütjük, majd 10 perc után 190°C-ra mérsékeljük a hőt. Tűpróbáig sütjük.
A krémhez a tejben csomómentesre keverjük a lisztet, besűrítjük mérsékelt lángon, hozzáreszeljük a tejcsokoládét, beleszórjuk a vaníliás cukrot. A kihűlt kávéval is alaposan elkeverjük. A margarint a porcukorral kikeverjük, végül a kávés masszával vegyítjük. Ha van, kézi turmixszal simább krémet kapunk!
3 lapba vágjuk a kihűlt tésztát, és megkenjük a krémmel. Gőz fölött kevés olajjal felolvasztjuk a tortabevonót, majd a torta külsejére kenjük úgy, hogy hagyjuk lefolyni. Amíg folyékony, a fehér bevonót is felolvasztjuk, és a csokoládé tetejére csurgatjuk kör alakban. Fogpiszkálóval széthúzzuk.
Dermedés után vizes késsel vágjuk fel és tálaljuk. Jó étvágyat!
Iluska receptje.