A tésztához:
- 60 dkg finomliszt
- 15 dkg cukor
- 15 dkg sertészsír
- 3 tojás sárgája
- 1 csomag sütőpor
- kb 3 dl tej
A töltelékhez:
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 2 evőkanál lekvár vagy dzsem (lehetőleg barack)
- 15 dkg porcukor
- 10 dkg margarin
- 15 ml rumaroma
- kb 2 dl tej
- vanília ízlés szerint
A tetejére:
- 3 tojás fehérje
- 15 dkg porcukor
- 5 dkg csokoládé
A zsírt kikeverjük a tojások sárgájával és a cukorral. A lisztet összekeverjük a sütőporral, majd hozzáadjuk a tojásos masszához. Végül annyi tejet gyúrunk bele, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk.
3 egyenlő részre osztjuk és kettőt kinyújtjuk a tepsi méretére, a harmadik maradhat vastagabb, az a töltelékbe kell. Egy tepsi hátulját enyhén megvajazzuk/lisztezzük és a lapokat egyenként kisütjük előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben kb 10 perc alatt.
Inkább világos maradjon a tészta, amikor a széle már kezd pirulni, akkor vegyük ki. A kisült lapokat egymásra rakva félretesszük.
Az egyik kisült lapot apró darabokra összetördeljük, beletesszük egy tálba. A tejet a vaníliás cukorral összekeverjük, meglocsoljuk vele az összetördelt lapot. Hozzáadjuk a baracklekvárt, a rumaromát és a kakaóport, jól összekeverjük.
A vajat a porcukorral simára keverjük, majd összekeverjük a kakaós-barackos masszával.
Az egyik lapot rátesszük egy tálcára, megkenjük egyenletesen a töltelékkel, erre ráhelyezzük a másik lapot és nagyon picit rányomkodjuk.
A mázhoz a tojások fehérjét a porcukorral kemény habbá verjük a gőz felett (kb 20-25 perc alatt).
Ezzel a habbal óvatosan bevonjuk a sütemény tetejét. Amíg még meleg a hab, addig reszelünk a tetejére csokoládét vagy ha kihűlt, csorgassuk meg olvasztott csokival.
A süteményt másnap szeleteljük forró vízbe mártott, majd megtörölt késsel.
Perkeczné Győr Éva készítette el a Receptneked
oldalról.
A fenti recept a szerző engedélyével került feltöltésre!