A tésztához (2 rúdhoz):
- 55 dkg tojásfehérje
- 35 dkg kristálycukor
- 3 egész tojás
- 4 tojássárgája
- 1 csomag vaníliás cukor
- 6 dkg porcukor
- 7 dkg finomliszt
- 1 csipet só
- 2 teáskanál citromlé
A krémhez:
- 2 tojássárgája
- 5 dkg porcukor
- 2,5 dl tej
- 2,5 dkg étkezési keményítő
- 4 evőkanál lefőzött presszókávé
- 5 dl habtejszín
- 10 g zselatin
A kenéshez:
- kb .40 dkg baracklekvár
A díszítéshez:
- 5 dkg étcsokoládé
- 2 evőkanál presszókávé
- 1 teáskanál étolaj
A tojásfehérjéket elkezdjük felverni, miközben apránként adagoljuk hozzá a kristálycukrot, a sót, a citromlevet, és kemény habbá verjük. Az egész tojásokat, a tojássárgákat és a vaníliás cukrot jó habosra keverjük elektromos habverővel, majd hozzá keverjük a lisztet is. Két nagy sütőlemezt szilikonos sütőpapírral kibélelünk, 25 × 40 cm-es két csíkot vágunk.
Egy kilyukasztott nejlonzacskóba vagy habzsákba szedjük a tojáshabot és 3 csíkot halmozunk kb. 2 cm magasra úgy, hogy a csíkok mellett ujjnyi rést hagyunk a sárga masszának. A sárga masszával is betöltjük. A zsírpapírt felhajtjuk a vágásnál, hogy össze ne folyjon a két tészta. Itt megnézhetitek a fázisfotókat. 170°C-ra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.
Amikor már szilárd a teteje, alufóliát tettem rá, hogy meg ne égjen. A másik tepsinél is ugyanígy jártam el. A megsült tésztát megvártam míg kihűl, és a zsírpapírt lefejtettem róla. Az alsó felét megkentem baracklekvárral.
A krémhez a tojássárgákat a cukorral, a keményítővel és a kávéval simára kevertem, majd folyamatosan a tejjel is összekevertem. Kis lángon elkezdtem főzni, amikor már melegedett, beleszórtam a zselatint és sűrűre felfőztem, majd kihűtöttem. A tejszínt keményre vertem és a főzött krémmel jól kihabosítottam.
A sütemény összeállításához a lekvárral megkent lapra kentem a fele krémet, elsimítottam, majd a másik lekváros lappal befedtem. A csokit, kávét és az olajat mikróban felolvasztottam, a süteményre csurgattam.
Eredeti osztrák sütemény, nagyon finom! Aki még vastagabb krémet kíván, készítse nagyobb mennyiséggel. A felhalmozódott tojásfehérjék felhasználására is alkalmas sütemény.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!