Tészta:
- 50 dkg liszt
- 2 tojás
- 1 késhegynyi szódabikarbóna
- 1 kávéskanál szalalkáli
- 10 dkg margarin vagy 8 dkg zsír
- 10 dkg porcukor
- annyi tejföl, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk
Krém:
- 30 dkg cukrot karamellizálunk
- felöntjük 4 dl tejjel
- beledarabolunk 10 dkg vajat
Addig forraljuk, amíg a cukor fel nem oldódik, majd besűrítjük 1 dl tejből, 1 csomag vaníliás cukorból és 10 dkg lisztből készült habarással.
A tésztát 4 részre osztjuk, a lapokat vékonyra kinyújtjuk, és sütőpapírral bélelt tepsiben világosra sütjük. A krémet teljesen kihűtjük, és robotgéppel jól átdolgozzuk. Megtöltjük a lapokat, majd egy napot pihentetjük a süteményt.
A máz lehet csokimáz, vagy hagyjuk csak úgy simán. A karamellás mázat csak magamtól szoktam készíteni: 10 dkg cukrot karamellizálok, felöntöm 1-1,5 dl tejszínnel és addig főzöm, míg fel nem oldódik a cukor. Ez nem szilárdul meg, viszont jól lehet szeletelni. Van úgy is, hogy csak a krémmel vékonyan megkenem a tetejét, és leszórom kókuszreszelékkel. Mindig attól függ, mennyire sietek…
Gulyás Istvánné receptje.