Tészta :
- 40 dkg liszt
- csipet só
- 15 dkg vaj
- 1 tojás
- 1 cs sütőpor
- 15 dkg cukor
- 1, 5 dl tej
Krém :
- 5 dl tej
- 10 dkg búzadara
- 15 dkg vaj
- 15 dkg porcukor
Karamellkrém:
- 10 dkg cukor
- 2, 5 dl tej
- 1 evőkanál liszt
- 8 dkg vaj
Tetejére :
- 10 dkg étcsokoládé
- 1 evőkanál vaj
- A tésztához, a cukrot karamellizáljuk, hozzáadjuk a tejet, majd addig kevergetjük amíg teljesen fel nem olvad benne a cukor. A lisztet a sóval, a sütőporral összeszitáljuk, összemorzsoljuk a vajjal, közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a kissé felvert tojást, a kihűlt karamellás tejet és összegyúrjuk. ( lehet, hogy nem kell az összes karamellás tej ). A tésztát 4 egyforma cipóra osztjuk és kivajazott, liszttel behintet tepsi ( 20 x 30 cm ) hátán egyenként, 180 °C – on kb 6 – 7 perc alatt megsütjük.
- A darát a tejben megfőzzük és hagyjuk kihűlni, majd habosra keverjük a vajjal és a porcukorral.
- A karamellkrémhez a cukrot borostyánszínűre karamellizáljuk, hozzáöntünk 1, 5 dl tejet és alacsony lángon addig kevergetjük, amíg teljesen felolvad benne a cukor. A maradék tejben simára keverjük a lisztet, hozzáadjuk a karamellás tejhez és sűrű krémet főzünk belőle. A langyosra hűlt krémhez hozzáadjuk a vajat és simára keverjük.
- Az első tésztalapra rákenjük a darás krém felét, befedjük a második lappal, ezen elsimítjuk a karamellás krémet, majd ráhelyezzük a harmadik lapot, ismét darás krém és végül ráhelyezzük az utolsó lapot. Egy éjszakára hűvös helyre tesszük.
- A csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, hozzákeverjük a vajat és bevonjuk vele a sütemény tetejét.
Baloghné Kele Judit receptje.
Látogassátok meg Juditka konyháját, ahol sok-sok csodás recepteket találtok!