- 1,20 kg liszt
- 1,5 kg burgonya
- 1 nagy tejföl
- 5 dkg élesztő
- ízlés szerint só ( kb. 2 evőkanál)
- 1 egész tojás (a tészta megkenéséhez),
- kevés langyos víz
- kapor ízlés szerint
A burgonyát héjában megfőzzük, még melegen meghámozzuk, áttörjük. kb. 40 dkg áttört krumplit kiveszünk belőle, a többit félretesszük. Az élesztőt langyos vízben feloldjuk – az áttört krumplival és 40 dkg liszttel összekeverjük, eldolgozzuk – „kovászt teszünk”. Pihentetjük, amíg a kétszeresére fel nem jön. Átszitáljuk a megmaradt lisztet, szép apránként hozzáadagoljuk a kovászhoz, váltakozva a langyos vízben feloldott sóval. Bedagasztjuk a tésztát. Addig dagasztunk, amíg szép fényesen el nem válik az edénytől. Annyi langyos vizet adunk még hozzá dagasztás közben, hogy a tészta se túl lágy, se túl kemény ne legyen. Ezután a tészta pihen, míg meg nem kel, majd kinyújtjuk, a kizsírozott tepsibe tesszük, elegyengetjük. A félretett áttört krumplit bekeverjük a tejföllel, s az apróra vágott kaporral úgy, hogy jól kenhető legyen. Picit megsózzuk. Ráadagoljuk a tésztára, elsimítjuk a tepsiben. A tetejét felvert tojással megkenjük, fél órát pihentetjük. Végül betesszük sülni a kemencébe. Mikor pirosra sült a teteje, fogpiszkálóval megnézzük, átsült-e a tészta. Ha már nem ragad a fogpiszkálóra, akkor jó. Kivesszük, kicsit hűlni hagyjuk, majd kockára szeleteljük. Tálcára téve tálaljuk.
Kisnémet Tímea receptje az Édes Élet oldalról.
A fenti recept a szerző engedélyével került feltöltésre!