- 50 dkg liszt
- 25 dkg margarin
- kb. fél dl tejben 2 kiskanál cukorral futtatott élesztő (5 dkg)
- 1 kávéskanál só
- 2 dl tejföl
- 25 dkg túró
- kb. 80 dkg édeskáposzta besózás után olajon pirítva, borsozva (ízlés szerint cukrozhatjuk is, akár a káposztás kockához)
- 1 tojássárgája
Az édeskáposztát lereszeljük, besózzuk, majd 10 perc pihentetés után kicsavarva olajon megpirítjuk, ízlés szerint cukrozzuk, borsozzuk. A tejet meglangyosítjuk, beletesszük a cukrot, az élesztőt megfuttatjuk. Közben a lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, közepébe fészket készítünk. A mélyedésbe öntjük a futtatott élesztőt, teszünk sót (vigyázzunk, a káposzta is sós!), a tojássárgáját, a tejfölt, a túrót és a pirított káposztát. Lágy tésztává gyúrjuk, nem baj ha ragad, óvatosan lisztezzünk! 1-2 órát kelesztjük (a lakás hőmérsékletétől függően, huzatmentes helyen), majd ujjnyi vastagra kinyújtva apróra szaggatjuk. Sütőlemezen, forró sütőben sütjük. (A tojásfehérjével sütés előtt megkenhetjük, de ha lecsurog róla, a pogácsa leragad!)
Ez a recept a káposzta nélkül, sima pogácsának is finom. Tehetünk bele a káposzta helyett sós, főtt krumplival kevert szárított kaporlevelet (zöldes színű, kapros pogácsa), vagy 25 dkg bolti tepertőkrémet és borsot.
Majorcsik Melinda receptje.
Kép forrása: Apróséf